Gulasz z indyka z pieczarkami i zieloną fasolą szparagową w sosie śmietanowo-serowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Delikatny gulasz drobiowy z dodatkiem pieczarek, pora, czerwonej cebuli i zielonej fasoli jest szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bez użycia wyszukanych przypraw, zagęszczaczy i mąki. Serek śmietankowy dodaje kremowego charakteru potrawie i dodatkowo ją zagęszcza.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g fileta z indyka
    250 g pieczarek
    250 g zielonej szerokiej fasoli tycznej
    100 g czerwonej cebuli
    100 g pora
    250 g słodkiej śmietany 12%
    2 łyżki sera Philadelphia śmietankowego lub chrzanowego
    sól, pieprz zielony i cytrynowy do smaku

    olej lub masło klarowane do smażenia mięsa

    1 łyżka octu winnego do gotowania fasoli

    mleko do moczenia fileta + cebula
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z indyka z pieczarkami i zieloną fasolą szparagową w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w niewielkie kawałki i przekładamy do naczynia szklanego. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, zalewamy mlekiem, tak aby przykryło mięso. Naczynie zamykamy przykrywką i chłodzimy w lodówce przez noc.

    Tuż przed przygotowaniem potrawy wyciągamy fileta z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i na nim podsmażamy oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy pora pokrojonego w półplasterki. Całość mieszamy i podsmażamy do czasu aż por zmięknie. Warzywa przekładamy do niewielkiego naczynia, będą nam potrzebne dopiero pod koniec.

    Fileta przekładamy na sitko do odcieknięcia z mleka i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i zielonym. Na tą samą patelnię, na której podsmażaliśmy warzywa, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy z obu stron kawałki przygotowanego mięsa. Po kilku minutach podlewamy wodą, tak aby mięso mogło się dusić.

    W trakcie gdy mięso się będzie dusić przygotowujemy zieloną fasolę. Myjemy i kroimy pod skosem na około 2 centymetrowe kawałki. Gotujemy około 10 minut w osolonej i doprawionej octem winnym wodzie. Odcedzamy na sitku, hartujemy pod zimną bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.

    Po 20 minutach duszenia mięsa, gdy woda delikatnie odparuje, podlewamy mięso śmietaną, dodajemy też serek Philadelphia i podsmażone wcześniej warzywa. Mieszamy i dusimy kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy zieloną fasolę, mieszamy i serwujemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi: ryżem, ziemniakami, kaszami lub kluskami.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować