STRUKLJI – SŁOWEŃSKIE ROLOWANE PIEROGI

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Struklji to rodzaj nadziewanego, zawijanego ciasta znanego w kuchni Słowenii oraz Chorwackiego regionu ZagorjeW płaty ciasta zawija się zarówno nadzienie słodkie (np. owoce), jak i słone – w tej wersji najpopularniejszy farsz to biały ser.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 200 g
    * ciepła woda – 0,5 szkl
    * olej – 1 łyżka

    NADZIENIE:

    * ser biały – 250 g
    * żółtko – 1 szt
    * cukier – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Struklji – słoweńskie rolowane pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Z mąki, wody i oleju wyrabiamy miękkie ciasto pierogowe, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut.

    Twaróg rozrabiamy z żółtkiem i cukrem na gładką masę.

    Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokątu, smarujemy nadzieniem serowym zostawiając wolne boki.

    Zawijamy w roladę i dokładnie sklejamy końce.

    Bawełnianą ścierczekę ( albo pieluchę ) posypujemy bułką tartą i zawijamy roladę.

    Końce materiału zawiązujemy ciasno nicią i wkładamy do gotującej się osolonej wody.

    Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, wyjmujemy, rozwijamy i kropimy na polastry.

    Podajemy z cukrem pudrem i masełkiem albo bułką tartą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Słowacka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować