Kapsalon - holenderski kebab

4.5 (147 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszny kebab na bazie frytek, fileta w przyprawie gyros, ciągnący ser żółty,kapusta ogórki i pomidor a to wszystko polane pysznym sosem czosnkowym. Każdy ma swoją porcję, w sam raz na obiad lub kolację. Jest o wiele tańszy i smaczniejszy niż ze sklepowej budki.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    1/2 op. przyprawy kebab-gyros
    1 kg ziemniaków
    świeży ogórek
    15 dag sera żółtego
    pomidor
    1/2 główki kapusty pekińskiej
    olej do smażenia

    Sos czosnkowy:
    4 ząbki czosnku
    330 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól i świeżo mielony pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Kapsalon - holenderski kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w przyprawie i smażymy na rumiano na oleju.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Smażymy na chrupiąco w głębokim oleju.
  • 3. Obranego ogórka i pomidora kroimy w plasterki, a kapustę pekińską posiekać nożem.
  • . 4. W foremkach aluminiowych ułożyć porcję frytek,na nich usmażone piersi kurczaka i posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
  • 5. Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 5 minut, aż ser się rozpuści.
  • 6. Wyjąć z piekarnika, polać sosem czosnkowym, przykryć kapustą pekińską, na wierzchu ułożyć plasterki ogórka i pomidora.
  • 7. Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać jogurt majonez i przyprawy. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować