Chrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu.
1 godz. 5 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
260g mąki na pizzę typu ,,0”
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
oliwa do wysmarowania formy
Egzotyczna pizza z serowym brzegiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki wkładając słupki sera, okryć ciastem tak aby zakryć całkowicie ser.
2.Sos pomidorowy:
Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidorki, koncentrat, oregano i całość smażyć na małym ogniu
do momentu aż pomidorki się rozpadną. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3.Ananasa obrać i pokroić w kostkę, a mozzarellę pokroić w plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka.
4.Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę.
5.Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 25-30minut.
Komentarze