Makaron z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejna inspiracja włoską kuchnią Buddy'eg Valastro :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
    25 dkg makaronu
    20 dkg sera żółtego
    1 opakowanie serka wiejskiego
    1 kulka mozzarelli
    1 główka czosnku
    1 duża cebula
    sambal oelek
    sól, pieprz
    3 łyżki bułki tartej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem Ser

Makaron z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Usmażone mięsko 1. Cebulę posiekać i zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć 1-2 minuty. Mięso zemleć w maszynce, dodać do cebuli, doprawić solą, pieprzem i sambalem. Dokładnie wymieszać i podsmażyć.
  • Mieszanka serów 2. Zetrzeć około 2-3 łyżki sera żółtego na drobnym oczku tarki i odłożyć, resztę zetrzeć na grubym oczku, wymieszać z odcedzonym serkiem wiejskim i startą mozzarellą.
  • Zapiekanka 3. Makaron ugotować al dente. Do serów dodać mięso i makaron i wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Zapiekanka gotowa do zapieczenia 4. Bułkę tartą wymieszać z odłożonym serem żółtym, 3-4 ząbkami czosnku, posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem i zmiksować w blenderze. Posypać wierzch zapiekanki.
  • Gotowa zapiekanka 5. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować