Jajko z szynką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo.
Bulion doprawić solą, dodać ocet.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki bulionu, gdy napęcznieje rozgrzać w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlać do garnka z bulionem, wymieszać.
Formę wyłożyć plastrami sera.
Na spodzie ułożyć jajka, wzdłuż, jedno obok drugiego.
Plastry szynki złożyć w harmonijkę i ułożyć pomiędzy serem, a jajkami.
Całość zalać tężejącą galaretą.
Wstawić do lodówki.
Na podtężałą galaretę wyłożyć plasterki sera.
Pozostawić do całkowitego stężenia.
Wyciągnąć ostrożnie z foremki, ogrzewając delikatnie boki foremki suszarką.
Ozdobić natką pietruszki.
Komentarze