Jajko z szynką w galarecie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Świetnie wygląda i również tak samo świetnie smakuje.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
    3 czubate łyżki żelatyny
    6 plastrów sera gouda
    6 jaj
    150 g szynki z indyka /cienkie plasterki/
    2 łyżki octu jabłkowego
    sól

    PONADTO:

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta

Jajko z szynką w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo.

    Bulion doprawić solą, dodać ocet.

    Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki bulionu, gdy napęcznieje rozgrzać w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę wlać do garnka z bulionem, wymieszać.

    Formę wyłożyć plastrami sera.
    Na spodzie ułożyć jajka, wzdłuż, jedno obok drugiego.
    Plastry szynki złożyć w harmonijkę i ułożyć pomiędzy serem, a jajkami.
    Całość zalać tężejącą galaretą.
    Wstawić do lodówki.
    Na podtężałą galaretę wyłożyć plasterki sera.
    Pozostawić do całkowitego stężenia.
    Wyciągnąć ostrożnie z foremki, ogrzewając delikatnie boki foremki suszarką.
    Ozdobić natką pietruszki.




    INASPIRACJA: katalogsmakow.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka gotowana Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować