Sałatka pasterzy

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie kuchni tureckiej.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pory
    3 czerwone papryki
    100 g czarnych oliwek
    200 g owczego sera
    pół pęczka natki
    pół pęczka tymianku
    50 g migdałów
    4 łyżki octu winnego z białego wina
    2 łyżki soku z cytryny
    6 łyżek oleju
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka pasterzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka pasterzy 1. Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie.
    Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę.
    Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem.
    Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni.
    Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ser owczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować