Omlet z bryndzą i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja wbijamy do miseczki i wraz z solą ubijamy wodelcem, aż do pojawienia się bąbelków powietrza w masie jejecznej.
2.Na patelnię do smażenia naleśników wlewamy oliwę, rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz wlewamy jaja. Smażymy chwilę (około 2-3 minut, aż spód się przyrumieni). Podczas smażenia możemy ścięte jajko z brzegów patelni przesuwać drewnianą łyżką do środka omletu, w ten sposób masa jajeczna zetnie się szybciej.
3.Za pomocą przykrywki do garnków lub talerza przewracamy omlet i smażymy około 30 sekund - aż masa jajeczna się zetnie.
4.Usmażony omlet przekładamy na talerz, smarujemy bryndzą. Na połowę omletu układamy pokrojone w połówki pomidorki i przykrywamy połówką omletu bez pomidorków tworząc "sakiewkę". Smacznego!
Porady
Do pomidorków możemy dodać cebulkę pokrojonę w drobną kostkę - taki farsz doprawiamy pieprzem.
Komentarze