2 pory
3 czerwone papryki
100 g czarnych oliwek
200 g owczego sera
pół pęczka natki
pół pęczka tymianku
50 g migdałów
4 łyżki octu winnego z białego wina
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oleju
sól
pieprz
pół łyżeczki cukru
Sałatka pasterzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyściłem i umyłem, pokroiłem w cienkie krążki. Wrzuciłem na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osączyłem na sicie.
Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę.
Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem.
Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni.
Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki.
Komentarze