Świąteczna rolada schabowa z borowikami (z szynkowara)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta rolada zagości u mnie na stałe można ją podać na zimno do kanapek lub do obiadu na ciepło z ulubionym sosem. Soczysta, krucha pełna aromatu grzybów leśnych, będzie idealnie prezentowała się na świątecznym stole. Przepis mojego autorstwa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g schabu bez kości
    300 g borowików
    2 łyżki masła
    pieprz i sól
    szynkowar
    worek do szynkowara
    termometr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczna rolada schabowa z borowikami (z szynkowara) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Grzyby pokroić w drobniutką kosteczkę podsmażyć na maśle, doprawić solą oraz pieprzem. Mięso opłukać oczyścić z błon i rozciąć na prostokąt, oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem, rozłożyć po całości mięsa borowiki i zwinąć roladę.
  • 2. Szynkowar wypełnić workiem i włożyć roladę, zakręcić i włożyć termometr. Garnek z wodą zagotować i wstawić szynkowar, gotować 2 godziny w 80 stopniach pod przykryciem, następnie po tym czasie wylać wrzącą wodę i nalać zimnej, gdy wystygnie szynkowar przełożyć do lodówki do stężenia mięsa u mnie całą noc.

Porady

Zamiast borowików do rolady można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować