Żurek na schabie

4.5 (177 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny i aromatyczny żurek to idealna wersja dla osób, które nie przepadają za smakiem wędzonki. Jest lekki i dietetyczny a jego przygotowania banalnie proste.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    2 l wody
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 ząbek czosnku
    majeranek
    ok. 1/2 szkl zakwasu na żurek
    sól
    pieprz
    6 jajek ugotowanych na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Jajko

Żurek na schabie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Plastry schabu posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Delikatnie wklepujemy przyprawy.

    2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek.

    3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

    4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (231 ocen)

żurek

To może cię zainteresować