szaszłyki wieprzowe i kurczak w marynacie cytrusowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Miesno-warzywne szaszłyki wieprzowe lub orzeźwiajacy kwaskowaty kurczak w delikatnej marynacie. Obie propozycje pyszne. Równie dobrze smakują z grilla elektrycznego i klasycznego

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Szaszłyki wieprzowe:

    300g schabu bez kości
    Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
    Papryki kolorowe
    1-2 cebule białe

    Marynata:
    2 łyżeczki musztardy dijon
    Sól
    pieprz
    Kilka łyżek oleju rzepakowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka bazylii

    PIERŚ W MARYNACIE CYTRUSOWEJ:

    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    Sok z 1 pomarańczy
    Sok z 1/2 cytryny
    1 kubek jogurtu typu greckiego
    1 Łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka bazylii
    1/2 łyżeczki chili
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki wieprzowe i kurczak w marynacie cytrusowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • 2. Do miski wlać olej i przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso w marynacie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
  • 3. W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę do kurczaka. Mięso pokroić na mniejsze filety i zanurzyć dokładnie w marynacie. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • 4. Na szpikulce nadziewać naprzemiennie składniki na szaszłyki. Całość grillować na średniej mocy, aby mięso się przegrzało, a warzywa nie spaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować