Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeżeli ktoś uważa, że niedzielny obiad nie obejdzie się bez naszego swojskiego kotleta schabowego, polubi także jego japoński odpowiednik.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180g polędwicy wieprzowej lub schabowego bez kości, pociętego na steki
    sól i pieprz
    olej do głębokiego smażenia

    panierka:

    6 łyżek mąki
    2 ubite jajka
    2 ½ szklanki panko (japońska bułka tarta)
    opcjonalnie: sezam, biały lub czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tonkatsu czyli schabowy po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utłucz kotlety tłuczkiem (podobnie jak nasze schabowe). Odetnij tłuszcz z brzegów aby uniknąć zwijania się mięsa podczas smażenia. Przypraw mięso pieprzem i solą, po obu stronach.

    Obsyp kotlety mąką, zamocz w ubitym jajku i obtocz dobrze w panko. Odstaw na 2-3 minuty przed smażeniem.

    Podgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kotlety (pojedynczo) na średnim ogniu, aż do zbrązowienia (około 6 minut). Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu po czym potnij na paski o szerokości około 1 ½ cm.
    Ja podałam na sałacie z pomidorem,kukurydzą i omletem,idealnie pasuje z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować