Stek z sarniego combra

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Mięso sarny jest delikatne, lekko słodkawe i nie raz wchodząc do domu palnęłam, że smażone są "racuszki", bo ich słodki zapach unosił się w mieszkaniu i chyba nikogo nie muszę przekonywać, że jest super zdrowe i smaczne mięso. Zazwyczaj smażę steki bez marynaty w wersji "prawo - lewo" na sklarowanym maśle, ale te marynowane podkreślają dziki charakter mięsa, pozwalają zachować kruchość i soczystość tego pysznego mięsa

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g combra z sarny - wychodzą 4 steki

    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól morska około łyżeczki

    po kilka szczypt:
    słodkiej papryki, ziół prowansalskich, pieprzu

    łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu winnego

    pędy zielonego groszu do posypania i kilka pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek z sarniego combra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso oczyszczam z błon, kroje na plastry mniej więcej równe
  • 2. Oczyszczone mięso nacieram wymieszanymi przprawami z olejem, octem i koncentratem pomidorowym, zamykam w pojemniku i wstawiam na noc do lodówki
  • 3. Następnego dnia smażę na mocno rozgrzanej patelni z obu stron, podaję posypane zieleniną z sałatką lub ziemniakami.
    Im dłużej smażymy tym bardziej wysmażony stek - smażymy wg upodobań

Porady

Mięso sarny można jeść surowe, dlatego stopień wysmażenia steków zależy od naszych upodobań lub tak jak w moim przypadku nastroju :) Do smażenia idealna jest żeliwna patelnia, patelnie grilowe, kamienie do steków - ale na zwykłej teflonowej, musimy pamiętać o mocnym rozgrzaniu ja zestawiłam z wychodowanymi przez siebie pędami groszku cukrowego, które można zastąpić np. kiełkami słonecznika lub inną zieleniną i aromatycznymi ziemniakami z pokrzywą : https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/edytuj/mlode-ziemniaki-z-pokrzywa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina Steki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować