Śledzie panierowane w marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonałe na przyjęcia

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g śledzi świeżych
    cytryna
    sól
    pieprz
    mąka
    2 jajka
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia

    na zalewę
    1,5 szkl wody
    1 szkl octu
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 duza cebula
    1 marchewka
    ziele angielskie
    pół łyżeczki oregano
    listek laurowy
    1 łyżeczka gorczycy białej
    4 kawałki pomidora suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przekąski

Śledzie panierowane w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę.
    W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem .

    Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane śledzie można juz jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować