Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym

4.5 (188 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki octu ryżowego
    -100 g makaronu ryżowego
    -pół główki sałaty lodowej
    -pół ogórka świeżego
    -2 dymki
    -ząbek czosnku
    -pół pęczka kolendry
    -1 łyżeczka startego imbiru
    -sok z limonki
    -łyżeczka brązowego cukru
    -puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron ryżowy Sałata Sos sojowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować