Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki octu ryżowego
-100 g makaronu ryżowego
-pół główki sałaty lodowej
-pół ogórka świeżego
-2 dymki
-ząbek czosnku
-pół pęczka kolendry
-1 łyżeczka startego imbiru
-sok z limonki
-łyżeczka brązowego cukru
-puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować dressing: czosnek drobno posiekać i wymieszać z sosem sojowym, octem ryżowym, imbirem, sokiem z limonki, cukrem i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie obrać ogórka, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulki dymki drobno posiekać, a liście sałaty porwać na kawałki. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce i polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Na koniec posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze