Hiszpańska sałatka z sosem serowym

4.5 (145 ocen)

Po raz pierwszy jadłam ją na wakacjach w Hiszpanii, stąd jej nazwa. Charakteru nadaje jej sos na bazie pleśniowego sera, jest pełna smaku i witamin.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    200g mixu sałat
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 papryka czerwona
    1 mała cebula
    12 oliwek
    sól, pieprz

    sos serowy:
    2 łyżki mleka
    50g sera pleśniowego
    1 łyżeczka majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Hiszpańska sałatka z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzać mleko, wrzucić pokruszony ser pleśniowy, roztopić, ostudzić. W misce wymieszać jogurt i majonez, połączyć z roztopionym serem.
  • 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę i oliwki w krążki. Tuńczyka osączyć z zalewy. Warzywa i tuńczyka ułożyć na talerzach, oprószyć solą i pieprzem. Sałatkę podawać z sosem serowym.

Porady

Sałatkę można przygotować także mieszając wszystkie składniki w dużej misce. Nie będzie wyglądała tak efektownie, ale na pewno zaskoczy gości niebanalnym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ser pleśniowy Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować