Bardzo popularny Włoski posiłek gdy doskwierają upały tzw. riso freddo, czyli ryż na zimno. Szybki w przygotowaniu, lekki i sycący. Polecam, nie tylko na upały;)...idealna sałatka na imprezę.
60 min
Składniki:
200 g ryżu
150 g tuńczyka z puszki (najlepiej w oliwie)
garść czarnych i zielonych oliwek (bez pestek)
warzywa konserwowe-octowe (papryka, ogórki, marchewka, pieczarki, cebulki, karczochy itp.)
1 łyżka natki z pietruszki
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek lub 3 łyżki majonezu
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami konserwowymi (insalata di riso con tonno e sottaceti) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Dodać pokrojone warzywa, natkę pietuszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać z oliwą. Schłodzić w lodówce i podawać.
Komentarze