Vol au vent to danie kuchni francuskiej. Przygotowane z ciasta francuskiego bądź półfrancuskiego drożdżowego. Najczęściej wytrawne, podawane na gorąco. Aby złamać tradycję, ja podałam na zimno wypełnione sałatką.
1.Zaczyn:
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, drożdże i mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na pół godziny.
2.Ciasto podstawowe:
Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy jajko i zaczyn. Wyrabiamy około 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
3.Ciasto maślane:
W tym czasie masło wkładamy do miski i miksujemy. Masę maślaną przekładamy na folię do żywności, przykrywamy następnym płatem folii i wałkujemy na prostokąt około 1cm (mniej więcej 20x10cm). Odstawiamy do lodówki.
4.Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i wałkujemy w kształt kwadratu o grubości 1cm. Na środek ciasta podstawowego wykładamy ciasto maślane, formujemy w kopertę i wałkujemy. Długość musi być 3 razy większa niż szerokość. Po rozwałkowaniu składamy na trzy części, wkładamy do reklamówki i pozostawiamy w lodówce przez 6 godzin.
Czynność wałkowania powtarzamy około 5 razy. Zajmie nam to mniej więcej 3 dni.
5.Sałatka:
Ryż gotujemy tak, jak zaleca producent. Ostudzamy.
Paprykę i ogórki myjemy, następnie kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
Do ryżu dodajemy wszystkie warzywa, doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i mieszamy.
6.Ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość około 1cm.
Szklanką wycinamy kółka. Powinno wyjść mniej więcej 30 sztuk. W 15 kółkach wykrawamy środki kieliszkiem.
Jajka roztrzepujemy widelcem. Kółka, w których nie wycinaliśmy otworów, smarujemy jajkiem i widelcem robimy nakłucia. Nakładamy na każde kółko, wcześniej wycięte obręcze i smarujemy jajkiem tylko górną część (bez boków). Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
Komentarze