Sałatka z makaronem i tuńczykiem

5 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybka i prosta sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkami konserwowymi, jajkami i groszkiem. Świetnie się sprawdzi zarówno na co dzień, jak i od święta :)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100-120 g makaronu w kształcie ryżu
    2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 ogórki konserwowe
    1 puszka groszku
    1 duża szalotka (lub średnia czerwona cebula)
    4 jajka ugotowane na twardo
    3-4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Sałatka z makaronem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
    Groszek i tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jajka obieramy.
    Szalotkę kroimy w drobną kostkę, jajka i ogórki - w nieco większą, rybę rozdrabniamy lekko widelcem.
    Wszystkie składniki łączymy, mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

Porady

Do sałatki można dodać trochę posiekanego koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować