Sałatka z owoców jagodowych z orzechmi włoskimi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dodaję ten opis, ponieważ znalazłam go w jednej z książek sałatkowych. Bardzo mi zasmakowała, polecam wszystkim smakoszom ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 150 gramów
    - maliny: 150 gramów
    - czerwone porzeczki: 150 gramów
    - jagody: 150 gramów
    - jeżyny: 150 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa: 1 opakowanie
    - cukier: 1 łyżka
    - grubo zmielony różwoy pieprz: 1 łyżeczka
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - mięta: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka owocowa

Sałatka z owoców jagodowych z orzechmi włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać zimną wodą, osączyć, wykroić uszkodzone miejsca. Owoce pokroić na połówki, usunąć szypułki. Maliny umyć, osączyć i przebrać.
  • 2. Czerwone porzeczki umyć, osączyć i poobrywać z szypułek. Jagody i jeżyny opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć o przebrać. Wszystkie owoce włożyć do miski.
  • 3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Do miseczki wyskrobać z niej za pomocą tępej strony noża lub małej łyżeczki miąższ. Zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej, dodać do wanilii. Przyprawy wymieszać z cukrem i różowym pieprzem. Tak przygotowanym cukrem posypać owoce i ostrożnie wymieszać
  • 4. Orzechy włoskie grubo posiekać. Podgrzać małą teflonową patelnię i przyrumienić na niej, bez dodatku tłuszczu, orzechy, nie zapominając o ich obracaniu. Uprażone orzechy ostudzić na talerzu.
  • 5. Miętę opłukać zimną wodą, otrzepać i poobrywać listki. Orzechy i miętę wymieszać delikatnie z owocami i sałatkę od razu podać.
  • 6. Tę sałatkę można podawać z sosem waniliowym, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować