Sałatka z owoców jagodowych z orzechmi włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać zimną wodą, osączyć, wykroić uszkodzone miejsca. Owoce pokroić na połówki, usunąć szypułki. Maliny umyć, osączyć i przebrać.
2.Czerwone porzeczki umyć, osączyć i poobrywać z szypułek. Jagody i jeżyny opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć o przebrać. Wszystkie owoce włożyć do miski.
3.Laskę wanilii przekroić wzdłuż. Do miseczki wyskrobać z niej za pomocą tępej strony noża lub małej łyżeczki miąższ. Zetrzeć szczyptę gałki muszkatołowej, dodać do wanilii. Przyprawy wymieszać z cukrem i różowym pieprzem. Tak przygotowanym cukrem posypać owoce i ostrożnie wymieszać
4.Orzechy włoskie grubo posiekać. Podgrzać małą teflonową patelnię i przyrumienić na niej, bez dodatku tłuszczu, orzechy, nie zapominając o ich obracaniu. Uprażone orzechy ostudzić na talerzu.
5.Miętę opłukać zimną wodą, otrzepać i poobrywać listki. Orzechy i miętę wymieszać delikatnie z owocami i sałatkę od razu podać.
6.Tę sałatkę można podawać z sosem waniliowym, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Komentarze