Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaję ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matias
    150 ml koncentratu barszcz czerwony
    50 ml octu jabłkowego
    8 korniszonów małych
    1 słoiczek podgrzybków w occie
    1 cebula czerwona
    20 oliwek czarnych
    papryczka chili
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Korniszony Zakwas

Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie, potem przekładam do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 h. Ogórki korniszony kroję w małą kostkę, cebulę też i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i odsączam dobrze. Grzybki i śledzie kroję też w kostkę.

    Na talerzu układam obręcze metalowe, na spodnia warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę. Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować