Kotlety mielone,wszelkiego rodzaju kabaczety i inne dania z mięsa mielonego na grillu przygotowuje się niezwykle szybko.Zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem.Domowe hamburgery lubią wszyscy...
Domowe hamburgery prosto z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki i cebulę posiekać.Mięso mielone dobrze wyrobić z dodatkiem jajka, bułki namoczonej w wodzie i następnie odciśnietej,2 łyżek posiekanej cebuli,przyprawy do mięsa mielonego,szczypty soli,szczypty świeżo zmielonego pieprzu.Formować płaskie burgery i opiekać równomiernie na rozgrzanym grillu około 16 minut( po około 8 minut z każdej strony lub zależnie od wielkości dłużej).
2.Sałatę umyć i osuszcyć papierowym ręcznikiem lub w specjalnej suszarce.Bułki sezamowe do hamburgerów przekroić na pół,zawinąć w folię aluminiową i opiekać na grillu około 5 minut.
3.Przygotować sos tysiąca wysp.Wystarczy dodać do mieszanki jogurt,majonez i wymieszać.
4.Na każdej bułce rozsmarować po pół łyżki sosu tysiąca wysp,ułożyć liść sałaty strzępiastej,następnie upieczonego gorącego burgera,na nim po łyżce posiekanych ogórków i czerwonej cebuli,polać ketchupem i sosem tysiąca wysp.Przykryć połową bułki.Hamburgery z grilla podawać natychmiast po przygotowaniu.Szczerze-ja nigdy nie nadążam,wszyscy wyciągają po nie ręce i jedzą stanowczo za szybko;-)Po prostu bardzo wszystkim smakują.
Komentarze