Sakiewki schabowe z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne sakiewki schabowe z przepysznym farszem grzybowym, takie grzybki to ja uwielbiam podsmażone na masełku a już w soczystym kawałku mięsa prawdziwa pychotka. Serdecznie polecam. Do związania używamy sparzonych liści pora.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    10 kapeluszy grzybów koźlarzy
    4 cienkie liście pora
    3 łyżki masła
    pieprz i sól
    olej do smażenia
    1/2 kubka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sakiewki schabowe z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, masło roztapiamy na patelni i kroimy grzyby na plastry. Grzyby podsmażamy aż będą lekko miękkie, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • grzyby 2. Mięso myjemy a następnie rozbijamy bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem, liście pora sparzamy wrzącą wodą aż staną się miękkie polega to na tym że staną się elastyczne i nie będą się rozrywać.
  • sakiewki 3. Na mięso nałożyć 2 łyżki grzybów i zawiązać nitką z pora sakiewkę schabową. Na patelnię nalać olej i obsmażyć z każdej strony sakiewki. Sakiewki smażyć na bardzo małym ogniu aż będą złote i miękkie w środku ok 20 minut. Wlać śmietanę i podsmażyć ok 5 minut.

Porady

Z tej porcji wychodzą 4 spore sakiewki schabowe, śmietanę można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować