Sakiewki z papieru ryżowego

4.5 (147 ocen)

Jadalny papier ... :) Mowa oczywiście o papierze ryżowym! Tym razem nie jako składnik sajgonek, lecz podany na surowo w formie smakowitych sakiewek. Efektowne i pyszne i syte danie!

Składniki:


  • 18 arkuszy papieru ryżowego
    18 krewetek (np. Vannamei)
    1 marchewka
    1/2 zielonego ogórka
    kiełki rzodkiewki
    4 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    100 g makaronu ryżowego
    sos sojowy
    natka pietruszki (suszona lub świeża)
    szczypiorek
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sakiewki Przystawki

Sakiewki z papieru ryżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ticcmo 1.
    Krewetki podsmażamy przez parę minut na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Delikatnie solimy do smaku.
  • image-1v8tcnv 2. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i kroimy na paski (przydatny jest w tym celu nożyk do warzyw lub nożyk do krojenia sera). Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Gdy zmięknie mieszamy go z dwoma łyżkami sosu sojowego.
  • image-021pid9 3. Wlewamy na talerzyk wodę i zamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego przez parę sekund. Gdy zmięknie rozkładamy go na desce i na jego środku układamy trochę makaronu, jedną krewetkę oraz paski marchewki i ogórka. Na koniec dodajemy kiełki rzodkiewki.
  • image-1a3joue 4. Papier ryżowy zawijamy ku górze, tworząc w ten sposób sakiewkę. Zamykamy ją wykałaczką. Górę sakiewki przewiązujemy szczypiorkiem. Można je podawać z sosem sojowym, sosem imbirowym lub sosem słodko ostrym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować