Aromatyczny ryż po marokańsku z warzywami

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Aromatyczny ryż z dodatkiem warzyw z ziołami sprawdzi się jako samodzielne danie wegańskie lub dodatek do ryb, jajka czy kurczaka.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka ryżu naturalnego lub białego
    4 łyżeczki przyprawy marokańskiej ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
    papryka żółta lub po 1/2 papryk kolorowych
    cukinia mała
    2 łodygi selera naciowego
    1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
    skórka z cytryny ok 1/2 łyżeczki
    2 suszone morele
    1/2 pęczka mięty
    1/2 pęczka świeżej kolendry
    1 cebula czerwona
    suszone pomidory lub koktajlowe w sezonie
    kilka zielonych oliwek lub czarnych
    40 ml oliwy
    Sos:
    sok z połowy cytryny
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżka oliwy do sosu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny ryż po marokańsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.

    Ryż ugotować na sypko według czasu na opakowaniu. Cukinię, papryki i cebulę pokroić w kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem papryki a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszonych) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki przyprawy Sahara. Potnij w paski morele ,dodaj ryż i wymieszaj razem z podduszonymi warzywami. Dodaj wcześniej przygotowany sos. wymieszaj przełóż do półmiska , ułóż oliwki. Posyp posiekaną miętą i kolendrą lub natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować