Aromatyczny ryż z dodatkiem warzyw z ziołami sprawdzi się jako samodzielne danie wegańskie lub dodatek do ryb, jajka czy kurczaka.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
szklanka ryżu naturalnego lub białego
4 łyżeczki przyprawy marokańskiej ( w jej skład wchodzi: kolendra, kumin, cebula, czosnek, kminek, fenkuł, pieprz, gorczyca, chili, sól)
papryka żółta lub po 1/2 papryk kolorowych
cukinia mała
2 łodygi selera naciowego
1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie - dodałam bo miałam)
skórka z cytryny ok 1/2 łyżeczki
2 suszone morele
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 cebula czerwona
suszone pomidory lub koktajlowe w sezonie
kilka zielonych oliwek lub czarnych
40 ml oliwy
Sos:
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy do sosu
Aromatyczny ryż po marokańsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos z soku z cytryny, startej skórki, miodu i łyżką oliwy. Odstaw.
Ryż ugotować na sypko według czasu na opakowaniu. Cukinię, papryki i cebulę pokroić w kosteczkę. Seler w plasterki. Wrzuć na rozgrzany olej najpierw cebulę, potem papryki a na końcu cukinię. Dodaj przecięte na pół pomidorki lub pocięte suszone pomidory (użyłam suszonych) i posiekaną kiszoną cytrynę. Na koniec dodaj 3 łyżeczki przyprawy Sahara. Potnij w paski morele ,dodaj ryż i wymieszaj razem z podduszonymi warzywami. Dodaj wcześniej przygotowany sos. wymieszaj przełóż do półmiska , ułóż oliwki. Posyp posiekaną miętą i kolendrą lub natka pietruszki.
Komentarze