Knedle drożdżowe z ryżem

0 (0 ocen)

Słodkie knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem ryżu.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu + do podsypania
    3 niepełne szklanki ryżu ugotowanego na sypko
    1 szklanka mleka
    2 duże jajka
    50 g drożdży świeżych
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    3 łyżki cukru

    Nadzienie:
    truskawki (u mnie z kompotu)

    Dodatkowo:
    masło do polania knedli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle drożdżowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle drożdżowe z ryżem 1. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i cukier - całość wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyośnięcia.
  • Knedle drożdżowe z ryżem 2. Następnie do rozczynu dodać jajka, ryż, budyń i mąkę - wyrobić. Ciasto pozostawić w cieple, by podwoiło swoją objętość.
  • Knedle drożdżowe z ryżem 3. Omączonymi dłońmi oderwać porcję ciasta, ugnieść na placek, na środek położyć truskawkę i uformować kulkę (u mnie mieszcząca się w złożonych dłoniach).
  • Knedle drożdżowe z ryżem 4. Knedle ułożyć na posypanym mąką blacie, pozostawiając, by lekko podrosły.
  • Knedle drożdżowe z ryżem 5. W garnku zagotować wodę z niewielkim dodatkiem soli i oleju. Na wrzątek wrzucić przygotowane knedle. Gotować pod przykryciem 5 - 7 min od momentu ponownego zawrzenia wody. W połowie gotowania knedle delikatnie odwrócić.
  • Knedle drożdżowe z ryżem 6. Knedle wyjąć z wody łyżką cedzakową - polać rozpuszczonym masłem.
    Podawać na ciepło (dodatki wg uznania - u mnie śmietana z cukrem pudrem).

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 20 knedli (wielkość jak w opisie przygotowania).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować