Słodkie knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem ryżu.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu + do podsypania
3 niepełne szklanki ryżu ugotowanego na sypko
1 szklanka mleka
2 duże jajka
50 g drożdży świeżych
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
3 łyżki cukru
Knedle drożdżowe z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i cukier - całość wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyośnięcia.
2.Następnie do rozczynu dodać jajka, ryż, budyń i mąkę - wyrobić. Ciasto pozostawić w cieple, by podwoiło swoją objętość.
3.Omączonymi dłońmi oderwać porcję ciasta, ugnieść na placek, na środek położyć truskawkę i uformować kulkę (u mnie mieszcząca się w złożonych dłoniach).
4.Knedle ułożyć na posypanym mąką blacie, pozostawiając, by lekko podrosły.
5.W garnku zagotować wodę z niewielkim dodatkiem soli i oleju. Na wrzątek wrzucić przygotowane knedle. Gotować pod przykryciem 5 - 7 min od momentu ponownego zawrzenia wody. W połowie gotowania knedle delikatnie odwrócić.
6.Knedle wyjąć z wody łyżką cedzakową - polać rozpuszczonym masłem.
Podawać na ciepło (dodatki wg uznania - u mnie śmietana z cukrem pudrem).
Porady
Z podanej ilości składników otrzymałam 20 knedli (wielkość jak w opisie przygotowania).
Komentarze