Halaszle czyli węgierska zupa rybna

4.97 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny.

  • 60 min

Składniki:

  • 800g fileta z maruny
    1,2l rybnego lub warzywnego bulionu
    2 żółte papryki
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    natka z pietruszki


Wystaw ocenę:

4.97 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ryba

Halaszle czyli węgierska zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xs2mph 1. Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić
    na 20 minut.
  • image-1ocfa7b 2. Marchew obrać i pokroić w półplasterki, ziemniaki i papryki w większą kostkę.
  • image-1asn5xy 3. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę
    z czosnkiem, dodać pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć. Następnie wsypać paprykę ostrą, wędzoną, słodką, dodać sól i pieprz, całość podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory
    z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą
    i pieprzem.
  • image-0kwjssm 4. Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować