Łosoś w sosie teriyaki

4.45 (164 ocen)

  • 2 godz.

Mój ulubiony sposób na rybę - słodko-pikantny sos i chrupiący sezam. Dzięki tej marynacie ryba smakuje wszystkim, nawet tym, którzy za nią nie przepadają.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 filety z łososia, każdy po około 200 g (mogą być ze skórką)
    1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki
    sok z 1/2 limonki
    3 łyżki syropu klonowego (lub 2 łyżki płynnego miodu, ewentualnie 4 łyżeczki cukru)
    1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
    1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
    około 1 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli (lub ilość do smaku)
    4 łyżeczki ziaren sezamu
    2 łyżeczki oleju sezamowego
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Łosoś w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pesetą wyjąć ości. W większej misce wymieszać sos tariyaki, sok z limonki, miód, czosnek, imbir i chilli. Włożyć łososia i dokładnie wysmarować go marynatą. Odstawić na 1/2 - 1 godzinę w chłodne miejsce, niekoniecznie do lodówki.
  • 2. Łososia wyjąć z marynaty i dokładnie odsączyć. Jeśli był w lodówce, przed grillowaniem najlepiej doprowadzić go do temperatury pokojowej. Marynatę wlać do rondelka i gotować przez około 10 - 15 minut, aż zgęstnieje. Powstały sos teriyaki przecedzić przez sitko, a następnie wymieszać z olejem sezamowym. Na suchej patelni, na wolnym ogniu zrumienić ziarna sezamu.
  • Łosoś w sosie teriyaki. 3. Łososia ułożyć na folii w piekarniku rozgrzanym do ok.180 stopni i piec około 20 minut aż mięso będzie wypieczone do połowy wysokości filetu, ale ciągle będzie wilgotne i miękkie w środku (sprawdzić wbijając widelec w środek, mięso powinno być jasno różowe i dzielić się na cząstki, nie powinno być suche). Zdjąć skórkę z filetów, ułożyć je na talerzu i polać ciepłym sosem teriyaki. Posypać ziarnami sezamu.

Porady

Dobrym dodatkiem do tego dania są gotowane szparagi albo fasolka szparagowa. Świetnie pasują także podpieczone warzywa - cukinia i bakłażan. Podawać z ryżem albo makaronem sojowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować