Ryba po grecku z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Do farszu dodałam oliwki i suszone pomidory, dzięki temu ryba zyskała ciekawego smaku. Polecam. Doskonała przystawka zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 50 min

Składniki:

  • ryba;
    3 płaty ryby ( u mnie miruna)
    2 jajka i bułka tarta do panierowania
    sól i świeżo mielony pieprz do oprószenia ryby
    łyżeczka ziół toskańskich
    olej do smażenia

    farsz;
    3 marchewki
    cebula
    8 suszonych pomidorów
    mały słoiczek oliwek nadziewanych
    olej z suszonych pomidorów (około 5 łyżek)
    sól i pieprz
    szczypta cukru
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ok.250ml wody
    łyżeczka ziół toskańskich
    świeża pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba po grecku z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószam solą i pieprzem. Kroję w 4-5cm kawałki. Jajka roztrzepuję z ziołami toskańskimi. Kawałki ryby panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

    Marchew ścieram na tarce warzywnej. Cebulę kroję w kosteczkę. Na patelnię wlewam olej z suszonych pomidorów. Dodaję cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję marchew. Podlewam wodą i duszę pod przykryciem. W międzyczasie mieszam, kontrolując ilość płynu.

    Do farszu dodaję koncentrat pomidorowy oraz szczyptę cukru. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i ziołami.

    Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki a oliwki w plasterki. Dodaję do farszu. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.

    W dwóch okrągłych pojemnikach układam warstwowo rybę i farsz. Kiedy ostygnie odstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Oliwki Ryby Suszone pomidory Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować