Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest jedną z moich ulubionych potraw. Delikatna rybka w chrupiącej panierce pod kołderką z duszonych warzyw. Obowiązkowa przy każdym święcie i na rodzinnych imprezach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -6 płatów mintaja
    -1 mały seler
    -1 duży por (biała część)
    -2 pietruszki
    -3 cebule
    -5 marchewek
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (u mnie z ziołami)
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -1 łyżka masła klarowanego
    -3/4 szklanki wody
    -2 jaja
    -około 1,5 szklanki bułki tartej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Warzywa obieramy i myjemy. Por kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • duszenie 2. Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło klarowane. Podsmażamy cebulkę na złoto. Wrzucamy pozostałe warzywa, podlewamy wodą i dusimy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • smażenie 3. Mintaja myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy płat dzielimy na pół. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w rozbełtanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Studzimy. W naczyniu układamy na przemian ryba, warzywa, ryba warzywa. Podajemy jako zimną przystawkę.

Porady

-Do przygotowania potrawy można użyć tej innej ryby np dorsza. -Jeżeli macie mrożoną rybę, należy ją rozmrozić powoli, przez noc w lodówce aby nie rozpadała się podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować