risotto a la Parma z rukolą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

szybkie risotto z rukolą, której niepotrzebnie się obawiałam w połączeniu na ciepło z ryżem. Polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż arborio: 0.5 szklanki
    - szynka parmeńska: 4 plastry
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
    - rukola podarta na kawałki: 0.5 pęczka
    - masło: 2 łyżki
    - wywar warzywny: 1 litr
    - sól i świeżo zmielony pieprz: 2 szczypty
    - ser Bursztyn: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Risotto a la parma z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto a la parma 1. Na łyżce masła szklimy lekko cebulkę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski i mocniej podsmażamy. Dodajemy ryż, mieszamy aż ryż wchłonie tłuszcz,podlewamy gorącym wywarem. Mieszamy często, podlewając po łyżce wazowej płynu do uzyskania ulubionej konsystencji ryżu. Dodajemy pomidory i łyżkę masła, przyprawiamy pieprzem. Energicznie mieszamy, by pomidorki się rozgniotły lekko. Na koniec dodajemy rukolę, już przy wyłączonym gazie. Mieszamy ostatni raz, podajemy z serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Ryż Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować