Klasyczna zupa podana z makaronem naleśnikowym orzechowo rozmarynowym
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Na naleśniki
250 ml mleka
5o ml,wody może być gazowana
1 szklanka mąki
2 jajka małe
20 g zmielonych orzechów włoskich
pół łyżeczki tymianku suszonego
trochę soli
3 łyżki oleju
Na zupę
20/30 g grzybów suszonych
1 mała cebula
600 ml bulionu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki śmietanki słodkiej
Zupa grzybowa z makaronem naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na naleśniki ze sobą zmiksować,odstawić na 15 minut.
Po tym czasie usmażyć na średnim ogniu naleśniki.
2.Grzyby namoczyć w 1 szklance wrzątku ,odstawić na kilka godzin. Po tym czase grzyby odcedzić zachowując wodę w której się moczyły.
Na patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę ,dodać odsączone grzyby ,całość smażyć jakąś chwilę .
Do garnka wlać bulion z wodą (najlepiej przez gęste sitko) w której moczyły się grzyby , dodać podsmażone grzyby z cebulką ,całość gotować aż grzyby będą miękkie.Następnie zmiksować ,dodać śmietankę i lekko zagotować.
3.Naleśniki zwinąć w rulon i pokroić po skosie w paseczki .
Komentarze