Galaretka wytrawna z winogron do mięs

4.49 (175 ocen)

  • 35 min

Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
    1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    3-4 gałązki świeżego rozmarynu
    ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
    1 cytryna
    225 g cukru żelującego
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Galaretka wytrawna z winogron do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p9arg0 1. Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3 minuty,
  • image-1pmr21u 2. po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków.
    Okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Rozmaryn Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować