Kąski warzywne smażone w cieście ziołowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniała,sycąca, ciepła przekąska lub kolacja

  • 45 min

Składniki:

  • 20 dag mąki
    150 ml mleka 3,2%
    3 jajka
    sól, pieprz
    3-4 łyżki świeżych lub suszonych ziół: tymianku ,oregano , bazylii, rozmarynu
    ząbek czosnku
    opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny i 2 łyżki winiaku

    2 czerwone, świeże papryki
    1 marchew
    1 mała cukinia
    Kilka różyczek brokułów

    olej do głębokiego smażenia
    dowolny dip np. paprykowy z jogurtu oraz mielonego chili i mielonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kąski warzywne smażone w cieście ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto naleśnikowe : mąkę, jajka, sól zmiksuj z mlekiem na gładkie ciasto- odstawić na 30 minut
  • 2. Paprykę pokrój w paski o grubości ok. 1 cm
    Cukinie i marchew pokrój w słupki
    Marchew i różyczki brokułów zblanszuj
  • 3. Posiekane zioła rozmieszaj z cytryną i winiakiem po czym dodaj do ciasta – wymieszaj
  • 4. W rondlu rozgrzej olej
  • 5. Warzywa maczaj w cieście i usmaż z każdej strony na złoty kolor, następnie odsącz w ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Porady

Takie kąski można przygotować z dowolnych warzyw: np pietruszka, seler. Można również wykorzystać grilowaną pierś z kurczaka - mięso przed grilowaniem należy pokroić w słupki o wysokości ok 10 cm i grubości 0,5 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować