Domowe tortille od podstaw, z lekko pikantnym kurczakiem, mozzarellą i warzywami. Pyszne i sama nie wierzyłam że tak proste w przygotowaniu. Mąż stwierdzi że kupnych już nie zje bo tu przynajmniej czuć smak pszennego placka :)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Tortille:
400g. mąki pszennej
1 łyżka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
200 ml letniej wody
Dodatki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
olej rzepakowy z chili
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
2 kulki mozzarelli( każada po 125g.)
2 pomidory
1 cebula
500g. roszponki
domowy sos czosnkowy
ketchup ( pikantny lub łagodny)
Domowe tortille z grillowanym kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortille: Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać olej oraz wodę.
2.Wrobić gładkie, jednolite ciasto.
Pozostawić je pod przykryciem na 15 min aby odpoczęło.
3.Z ciasta zrobić walec, podzielić je na kawałki ( u mnie 8, smażone na patelni o średnicy 28cm)
Każdy kawałek ciasta rozwałkować , starając się utworzyć koło wymiarami dopasowane do posiadanej patelni.
4.Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni do momentu powstawania bąbli, na rumiano z każdej strony.
5.Usmażone trzymać pod przykryciem aby nie stwardniały.
6.Dodatki:Mięso umyć, osuszyć, każdy filet skopić olejem oraz oprószyć przyprawami z obu stron.Najlepiej przygotować kurczaka wieczorem aby przeszedł przyprawami.
Mięso grillować na rumiano z obu stron.
7.Kurczaka,odsączoną mozzarellę oraz pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka.
8.Na każdym placku tortilli ułożyć po parę pasków kurczaka,plastrów mozzarelli, pomidorów oraz cebuli.
Posypać obficie roszponką oraz polać sosem czosnkowym i ketchupem.
9.Zwinąć tortillę zakładając najpierw dół na składniki a następnie jeden z boków, zrolować.
Tortillę można spiąć wykałaczką oraz podgrzać chwilę na grillu.
Komentarze