Domowa pizza z roszponką i szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wlać ciepłą wodę, wsypać suche drożdże i zamieszać, zostawic na 5 minut - wsypać resztę składników ciasta i hakiem wyrabiać z 10 minut, zostawić przykryte do wyrośnięcia
2.ręce posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano
3.na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli
4.piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół, blaszkę ustawić na 2 poziomie i piec 13 minut, pod koniec pieczenia rozłożyc kawałki szynki serrano wymieszaną z ciut oliwą i skropioną cytryną, po zakończeniu pieczenia posypac startym serem, użyłam gouda
5.przed podaniem rozłożyć na pizzy roszponkę i można zajadać smaczną, chrupiącą pizzę domową
Komentarze