Drobiowy Boeuf Strogonow

4.95 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis z kuchni rosyjskiej troszkę zmodyfikowałam. Zastąpiłam polędwicę wołową- mięsem drobiowym.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g fileta drobiowego
    500 g pieczarek
    1 duża czerwona papryka
    3 ogórki kiszone
    1 duża biała cebula
    puszka zielonego groszku
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 kostki rosołowe
    przyprawa w proszku do drobiu
    sól, pieprz czarny, ostra papryka, majeranek- do smaku
    2- 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    olej rzepakowy do przesmażania
Wystaw ocenę:

4.95 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowy boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso drobiowe w przyprawach 1. Fileta drobiowego myjemy. Kroimy w kostkę, przesypujemy przyprawą do drobiu, skrapiamy olejem rzepakowym. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min.
  • przesmażanie cebuli 2. Pokrojoną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju rzepakowym na patelni.
    Przekładamy do większego garnka.
  • przesmażanie pieczarek 3. Obieramy pieczarki, myjemy. Kroimy w cienkie plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym.
    Przesmażamy na oleju rzepakowym.
    Przekładamy do garnka.
  • pokrojona czerwona papryka 4. Paprykę czerwoną, obieramy z nasion, myjemy. Kroimy w niewielkie paseczki. Przesmażamy krótko na oleju rzepakowym.
    Przekładamy do garnka.
  • groszek konserwowy 5. Odcedzamy groszek zielony, wsypujemy do garnka.
  • składniki na Boeuf Strogonow w garnku z bulionem 6. Drobiowe przyprawione mięso obsmażamy na patelni na oleju rzepakowym.
    Dodajemy do garnka.
    Kostki drobiowe rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, wlewamy do garnka.
    Dodajemy wszystkie przyprawy, oprócz majeranku.
    Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 min. Mieszamy, od czasu do czasu, aby nie przypalić.
    W miarę potrzeby dolewamy wody.
  • składniki na Boeuf Strogonow z ogórkiem kiszonym 7. Na ok. 8- 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone.
  • ugotowany Boeuf Strogonow 8. Przyprawiamy koncentratem pomidorowym, obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Zagotowujemy krótko. Wsypujemy teraz majeranek, mieszamy.
    Zupa powinna być na wpół gęsta.
  • drobiowy Boeuf Strogonow 9. Gorące danie podajemy jako świąteczny lub uroczysty obiad z dodatkiem pieczywa, najlepiej ciemnego.
  • drobiowy Boeuf Strogonow 10. Smacznego:)

Porady

Danie jest syte, rozgrzewające, zwłaszcza na chłodne dni wskazane. Idealne na niedzielny, świąteczny i uroczysty obiad. Dzieciom przygotujmy wersję łagodniejszą, paprykę ostrą zastąpmy słodką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować