Schab w sosie grzybowym

3 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne sezonowe danie z grzybami, które świetnie pasuje na niedzielny obiad i nie tylko. Aromat grzybów jest tu bardzo wyczuwalny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 4 porcje:

    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    4 plastry schabu bez kości
    200 g świeżego lub mrożonego borowika szlachetnego
    500 ml bulionu
    sól
    Pieprz
    200 g śmietanki 30%
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (6 ocen)

Schab w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
  • 2. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na maśle na złoto. Dodać grzyby i dusić 10-15 min.
  • 3. Mięso pokroić w 1cm plastry, lekko rozklepać. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • 4. Do podduszonych grzybów dodać mięso i podsmażyć z obu stron. Wlać bulion i całość dusić około 30 min. na średnim ogniu pod przykryciem.
  • 5. Kiedy mięso zmięknie wlać śmietankę 30% i chwilę gotować, aż sos się zredukuje.
  • 6. Posiekać natkę pietruszki i dodać na koniec do potrawy. Całość podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować