Dzisiejszą propozycją jest łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim.Idealnie sprawdza się jako przystawka :)Jeśli chcecie dodatkowe informację lub przepisy piszcie www.wlasnysmak.blogspot.com
Dla 4 osób
Składniki:
-400 gram filetu z łososia
-1 ciasto francuskie
-opakowanie szpinaku (Hortex)
-serek śmietankowy do kanapek (Twój smak)
-czosnek
-oliwa
-przyprawy :
przyprawa uniwersalna, kebab, curry, kurkuma, pieprz, bazylia, papryka, przyprawa do ryb
Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łosoś:
Nagrzewamy patelnie z odrobiną oliwy. Łososia przyprawiamy (każdej przyprawy do smaku) i obsmażamy (po 5 minut każdą stronę). Rybę ściągamy z patelni, odrywamy skórę i wkładamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego na 175 stopni. Po ostudzeniu dzielimy go na 4 części.
Szpinak:
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy szpinak. Po przysmażeniu dodajemy przyprawy (przyprawa uniwersalna, czosnek, pieprz, papryka, kebab, curry, bazylia) i serek, wszystko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
2.Układanie warstw nadzienia:
Na blasze wykładamy ciasto francuskie, łyżką nakładamy szpinak zostawiając wolne brzegi. Następnie kładziemy łososia wysmarowanego resztką serka i wszystko przykrywamy pozostałym szpinakiem.
3.Zawijanie:
Brzegi nakładamy na siebie i taką roladę odwracamy na druga stronę (górę można posypać sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i pieczemy przez 15 minut aż ciasto podrośnie i się zrumieni.
Komentarze