Serowe rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wlać drożdże, kiedy wyrosną dodać jajko, słodzidło i serek wiejski. Wyrobić ciasto, wychodzi dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Połówki śliwek podzielić na 4 kawałki, posypać cynamonem i maka ziemniaczaną. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować. Każdy okrąg podzielić na 8 trójkątów i nałożyć po 4 kawałeczki śliwek. Zwinąć rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni, grzanie góra-dół i piec około 25 minut na złoty kolor. Smacznego :)
Komentarze