Rogaliki na kremówce z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą śmietanką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2.Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Do miski przekładamy mąkę i olej, wlewamy rozczyn i ubite jajka z cukrem, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3.Formowanie: Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty. Powidło mieszamy z kakao. Na środek trójkąta dajemy nadzienie i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut.
Komentarze