Rogaliki na kremówce z powidłem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Polecam upiec na spotkanie rodzinne ponieważ są bardzo podzielne.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rozczyn:
    - 5 dag świeżych drożdży
    - 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    - 2 łyżeczki cukru

    Ciasto:
    - 2 jajka
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżki oleju
    - 0,5 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek powidła śliwkowego
    - 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki na kremówce z powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłą śmietanką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Do miski przekładamy mąkę i olej, wlewamy rozczyn i ubite jajka z cukrem, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy i wycinamy trójkąty. Powidło mieszamy z kakao. Na środek trójkąta dajemy nadzienie i zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy Drożdże Śmietana kremówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować