Watruszki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Trudny

Trochę pracochłonne, ale pyszne drożdżowe bułki z białym serem i bakaliami.

  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka: 50 dekagramów
    - drożdże: 3 dekagramy
    - cukier: 3 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 3 sztuki
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - twaróg tłusty: 30 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - rodzynki: 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Watruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ogrzać, przesiać do miski i zrobić wgłębienie.
  • 2. Wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i wlać letnie mleko. Wymieszać dodając trochę mąki z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce.
  • 3. Gdy rozczyn „ruszy” , wbić całe jajko i dodać 3 żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiać, aż „odejdzie” od ręki.
  • 4. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiać dalej, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia
  • 5. W tym czasie przygotować nadzienie. Zmielony twaróg utrzeć z żółtkami, białkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać, odstawić do lodówki.
  • 6. Z ciasta drożdżowego uformować wałek, pokroić na plastry. Pośrodku każdego zrobić wgłębienie i nakładać porcję nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
  • 7. Piec w temp. 175 st. C przez 20 – 25 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować