1.Mąkę ogrzać, przesiać do miski i zrobić wgłębienie.
2.Wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i wlać letnie mleko. Wymieszać dodając trochę mąki z brzegów. Odstawić w ciepłe miejsce.
3.Gdy rozczyn „ruszy” , wbić całe jajko i dodać 3 żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiać, aż „odejdzie” od ręki.
4.Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wyrabiać dalej, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawić w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia
5.W tym czasie przygotować nadzienie. Zmielony twaróg utrzeć z żółtkami, białkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać, odstawić do lodówki.
6.Z ciasta drożdżowego uformować wałek, pokroić na plastry. Pośrodku każdego zrobić wgłębienie i nakładać porcję nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
7.Piec w temp. 175 st. C przez 20 – 25 minut na złoty kolor.
Komentarze