Niemiecki Stollen bez drożdży

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, niemieckie ciasto bardzo popularne w adwencie. Z dużą ilością bakalii, aromatyczne, bez drożdży i czekania aż ciasto wyrośnie. Pięknie pachnie masełkiem i jeszcze lepiej smakuje.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 1 duże lub 2 małe:
    300 g rodzynek
    100 g rumu
    500 g mąki
    1 paczuszka proszku do pieczenia
    150 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    szczypta soli
    4 krople aromatu migdałowego
    po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków
    200 g masła
    250 g niemieckiego twarogu( u nas jako chudy serek homogenizowany)
    bakalie:
    100 g posiekanych orzechów
    100 g posiekanych obranych migdałów
    po 100 g kandyzowanej skórki pomaranczowej i cytrynowej
    ewentualnie: suszona żurawina, morele
    dodatkowo po upieczeniu:
    100 g rozpuszczonego masła
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla

Niemiecki stollen bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać rumem i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  • 2. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli, aromat migdałowy, masło, twaróg i mielone przyprawy. Zamieszać mikserem najpierw krótko na najwolniejszych obrotach, a potem na najszybszych.
  • 3. Ciasto wyjąć z miski na stolnicę. Dodać rodzynki w rumie, siekane migdały, orzechy, kandyzowaną skórkę pokrojoną w drobną kostkę. Zagnieść, aby ciasto połączyło się z bakaliami. Z ciasta uformować owalny placek. Na środku położyć wałek i zrobić wgłębienie wzdłuż. Lewą stroną ciasta przykryć prawą około 2/ 3, trochę tak, jak składa się omlet. Prawą część ciasta podciągnąć i lekko nakryć lewy brzeg.
  • 4. Stollen przełożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ewentualnie założyć obręcz na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni( termoobieg). wstawić ciasto i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 50- 60 minut do zrumienienia. Można zrobić test wykałaczką. Upieczone ciasto natychmiast posmarować gorącym, roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Chwilę ostudzić i czynność powtórzyć.

Porady

Aby ciasto nie straciło swojego kształtu podczas pieczenia można przygotować obręcz. Z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia wyciąć szeroki pasek. Złożyć go na pół i na końcu spiąć zszywaczem. Założyć na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Migdały Rodzynki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować