Ragu z dzika z puree z batatów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Dziczyzna mało popularna i dość droga jest, warto jednak od czasu do czasu zaszaleć i na rodzinny obiad przygotować coś innego. Ja proponuje aromatyczne ragu z dzika które w połączeniu ze słodkim puree z batatów tworzy prawdziwy raj dla podniebienia :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300 gram mięsa gulaszowego z dzika

    ½ marchewki

    1 szalotka

    4-5 szt. pieczarek (użyła brunatnych)

    1/3 selera

    1 ząbek czosnku

    1 liść laurowy

    ½ małej gałązki rozmarynu

    1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

    2 łyżki oliwy +2 łyżki

    1 ziele angielskie

    Sól, pieprz

    Puree z batata:

    2 nieduże bataty

    1 łyżka masła

    2 łyżki mleka

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ragu Gulasz

Ragu z dzika z puree z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy je w kostkę. Szalotkę obieramy kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy ja na ćwiartki (jeśli używamy małych brunatnych, jeśli mamy duże pieczarki kroimy je w kostkę).

    Mięso kroimy w kostkę (jeśli nie jest już pokrojone) i oprószamy je solę, pieprzem i mąką.

    Do rondla wlewamy oliwę, dobrze ją rozgrzewamy i wrzucamy oprószone mąką mięso – smażmy je po 3-4 minut z każdej strony aż ładnie się ze złoci. Podsmażone mięso przekładamy na talerz .

    Na rondel wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę – przesmażamy 1 minutę. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i smażmy wszystko około 5 minut. Do warzyw dodajemy mięso, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i ziele angielskie podlewamy wszystko wodą i winem – zagotowujemy- zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 45 minut (raz na jakiś czas mieszając zawartość).

    Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone pieczarki i koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut/ lub dłużej jeśli mięso jest jeszcze twarde). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Puree z batatów : Bataty obieramy, kroimy w kostkę przekładamy do garnka, zalewamy je wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ubijamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do masy mleko i masło – mieszamy a następnie przecieramy puree przez sitko (aby nie miało grudek) i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

    Puree nakładamy na talerze, na nie wykładamy ragu z dzika, dekorujemy igiełkami rozmarynu i serwujemy, najlepiej z lampką czerwonego wytrawnego wina, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować