GNOCCHI z RADICCHIO i SEREM TALEGGIO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moja kolejna propozycja na podanie włoskich kluseczek. Tym razem zapiekane w piecu z sosem serowym i podawane z radicchio.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na gnocchetti:
    0,5 kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok.150g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    na sos serowy:
    200 g sera taleggio lub 150 g sera gorgonzola
    200 ml słodkiej śmietany
    30 g startego sera typu parmezan
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    dodatkowo:
    1 główka radicchio
    1 szalotka (lub mała cebulka)
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka cukru
    masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gnocchi z radicchio i serem taleggio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj gnocchetti.
    Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
    Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
    Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka, a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 1-2 cm.
    Gotowe gnocchetti wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową do miski.
  • 2. .Przygotuj sos serowy.
    W rondelku podgrzej śmietanę dodaj pokrojony na kawałeczki ser i rozpuść go ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowany sos wlej do ugotowanych kluseczek i delikatnie wymieszaj.
  • 3. Duże żaroodporne naczynie lub mniejsze (1 porcja, u mnnie gliniane) wysmaruj masłem, nałóż gnocchetti z sosem serowym i posyp dodatkowo startym parmezanemi i zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 minut.
  • 4. W międzyczasie przygotuj radicchio.
    Umyj (każdy liść z osobna) i pokrój w paski radicchio, szalotkę pokrój na drobną kosteczkę.
    Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmażyć chwilkę szalotkę, dodaj radicchio. Posól i duś pod przykryciem ok. 10-15 min., na początku ewentualnie dodaj odrobinkę wody. Radicchio będzie gotowe gdy straci na objętości i zmieni kolor na ciemniejszy. Pod koniec smażenia dodaj cukier i ocet balsamiczny, odkryj patelnię, aby sok odparował. Dopraw solą i pieprzem.
  • 5. Wyciągnij gnocchetti z piekarnika i udekoruj uduszonym radicchio.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Radicchio

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

0 (0 ocen)

image-1dlyc33

To może cię zainteresować