Pekińskie placki - chiński odpowiednik tortilli , chlebka naan lub pity

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis pochodzi ze słowackiej książki kucharskiej którą podarowała mi koleżanka . Placki śmiało mogą zastąpić tortille , chlebek pita czy naan .

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -250 g mąki
    - 100 ml gorącej wody
    - 2 łyżki oleju
    - szczypta soli
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pekińskie placki - chiński odpowiednik tortilli , chlebka naan lub pity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Z mąki , soli i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Robimy wałeczek z ciasta. 2. Na stolnicy formujemy z ciasta wałeczek o średnicy ok. 3 cm i kroimy w plasterki o grubości ok.2 cm .
  • Robimy placuszki. 3. Każdy plasterek ciasta rozwałkowujemy na placuszek o średnicy ok. 5-6 cm .
  • Smarujemy olejem z jednej strony. 4. Każdy placuszek smarujemy z jednej strony olejem , zlepiamy posmarowanymi stronami i ponownie wałkujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 15 cm.
  • Smażymy placki. 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano z obu stron na średnim ogniu .
  • Moja propozycja podania . 6. Każdy usmażony placek oddzielamy od siebie . Placek można wykorzystać jako samoistną przekąskę lub dodatek do dań głównych. Można go również napełnić dowolnym farszem i stworzyć oryginalną kanapkę.

Porady

Placki mogą zastąpić pieczywo przy robieniu kanapek lub też stanowią świetną przekąskę do piwa przy oglądaniu meczów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Indyjska Smażenie

Podobne przepisy

4.5 (194 ocen)

Pita z kurczakiem

To może cię zainteresować