Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z rabarbarem i polewą z kwaśnej śmietany. Idealne połączenie kwaskowych owoców i lekkiej, delikatnej warstwy śmietanowo-jogurtowej. Pyszne ze wszystkimi owocami sezonowymi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na kruche ciasto:
    60 g masła
    60 g cukru
    1 jajko
    180 g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    polewa:
    4 jajka
    180 g cukru
    kubeczek kwaśnej śmietany 125 g, 10% tłuszczu
    kubeczek jogurtu naturalnego 125 g
    3 łyżki skrobi kukurydzianej( mąki kartoflanej)
    1 kg rabarbaru
    dodatkowo tarta bułka lub mielone orzechy do posypania surowego ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Uformować kulę, trochę przypłaszczyć ją dłonią, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotować rabarbar. Umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki.
    2. Przygotować polewę: jajka rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem na pianę. Dodać kwaśną śmietanę, jogurt i skrobię. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać.
    3. Formę do pieczenia 24 cm wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować dość cienko, bo ciasta nie jest za dużo i wyłożyć nim foremkę. Ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Rabarbar rozłożyć równomiernie na cieście i teraz wylać polewę jajeczną.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez godzinę. Ponieważ polewa szybko się przyrumienia, ważne jest, żeby ciasto nakryć, gdy minie pół godziny. Ciasto nie bedzie przypalone i pięknie się upiecze. Podawać z lodami lub rabarbarem na gęsto.

Porady

Można wziąć większy kubeczek śmietany i jogurtu i zrobić więcej polewy, Ważne jest tylko, żeby pamiętać i dodać więcej skrobi. Albo mąki kartoflanej lub budyń w proszku. Inaczej masa będzie bardzo płynna i może się polać po rozkrojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kwaśna śmietana Owoce Kasza Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować