Słodko – kwaśna sałatka porowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię popularną sałatkę porową z jabłkiem, a korzystając z sezonu, tym razem dodałam do niej rabarbar, szczaw oraz świeże zioła. Pozostałe dodatki podkreśliły słodko – kwaśny oraz pikantny charakter potrawy.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 większy oczyszczony por (330 g)
    1 duże słodko – winne jabłko (200 g) – najlepiej z czerwoną skórką
    2 łodygi selera naciowego (130 g)
    100 g oczyszczonego rabarbaru
    30 g szczawiu
    2 łyżki posiekanej bazylii
    1 kopiasta łyżka posiekanej melisy
    4 łyżki sparzonych, osączonych rodzynków
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki miękkiego, smarownego twarogu naturalnego (np. twaróg sernikowy 7% tłuszczu)
    1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    lekko osolony wrzątek do gotowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Dodatki

Słodko – kwaśna sałatka porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodko – kwaśna sałatka porowa 1. Pora pokroić w talarki i przełożyć do garnka. Zalać lekko osolonym wrzątkiem, gotować 2 – 3 min, osączyć i wystudzić.
    W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone seler naciowy i rabarbar, wsypać czarnuszkę i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając, a następnie wystudzić.
    Do miski przełożyć pora, dodać smażone składniki i rodzynki.
  • Słodko – kwaśna sałatka porowa 2. Dołożyć posiekany szczaw, zioła, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, twaróg i musztardę. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić sałatkę przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować