Bardzo lubię popularną sałatkę porową z jabłkiem, a korzystając z sezonu, tym razem dodałam do niej rabarbar, szczaw oraz świeże zioła. Pozostałe dodatki podkreśliły słodko – kwaśny oraz pikantny charakter potrawy.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 większy oczyszczony por (330 g)
1 duże słodko – winne jabłko (200 g) – najlepiej z czerwoną skórką
2 łodygi selera naciowego (130 g)
100 g oczyszczonego rabarbaru
30 g szczawiu
2 łyżki posiekanej bazylii
1 kopiasta łyżka posiekanej melisy
4 łyżki sparzonych, osączonych rodzynków
2 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki miękkiego, smarownego twarogu naturalnego (np. twaróg sernikowy 7% tłuszczu)
1 kopiasta łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
lekko osolony wrzątek do gotowania
Słodko – kwaśna sałatka porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić w talarki i przełożyć do garnka. Zalać lekko osolonym wrzątkiem, gotować 2 – 3 min, osączyć i wystudzić.
W osobnym garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone seler naciowy i rabarbar, wsypać czarnuszkę i szczyptę soli. Składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając, a następnie wystudzić.
Do miski przełożyć pora, dodać smażone składniki i rodzynki.
2.Dołożyć posiekany szczaw, zioła, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, twaróg i musztardę. Całość dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić sałatkę przyprawami do smaku.
Komentarze