Kurczak 5 smaków z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2.Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
3.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy mięso wraz z sosem sojowym, obsmażamy. Dodajemy przyprawę 5 smaków i pokrojony czosnek, zalewamy 1 szklanką gorącego rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
4.Dodajemy rabarbar, dolewamy 0,5 szklanki rosołu, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
5.Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i mielonymi płatkami chili. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy.
6.Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem i sałatą.
Komentarze