Kurczak 5 smaków z rabarbarem

0 (0 ocen)

Rewelacyjne połączenie mięsa drobiowego z rabarbarem. Dzięki przyprawie 5 smaków potrawa nabiera orientalnego charakteru.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
    250 g rabarbaru (1,5 łodygi)
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    1,5 szklanki rosołu
    1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków
    2-3 płaskie łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
    3 łyżki oleju
    sól
    mielone płatki chili
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak 5 smaków z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • 2. Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
  • 3. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy mięso wraz z sosem sojowym, obsmażamy. Dodajemy przyprawę 5 smaków i pokrojony czosnek, zalewamy 1 szklanką gorącego rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
  • 4. Dodajemy rabarbar, dolewamy 0,5 szklanki rosołu, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
  • 5. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku solą, cukrem i mielonymi płatkami chili. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy.
  • 6. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować